Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 23:43 - Cesaria Evora
Автор: melodya Категория: Музика   
Прочетен: 11373 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2010 00:07




www.cesaria-evora.com/

Изключително любим глас... и музика!!



African Music Encyclopedia



Сеза̀рия Ѐвора (на португалски Cesária Évora) е певица от остров Сао Вишенте, Кабо Верде. Наричат я „Босата дива“, тъй като на сцената винаги е боса, както са живеели (и продължават да живеят повечето) жители на Кабо Верде. Тя е най-известният представител на стила морна.

От 1957 година се занимава с музика в Кабо Верде. Първоначално изпълнява песни в стил „морна“ — жанр традиционен за страната, както и в стил „фаду“. Пее на кабовердински креолски — диалект на португалския език.

Пет пъти е номинирана за „Грами“ и два пъти е носител на тази награда. През 2008 година е наградена с „Орден на почетния легион“ (Франция).

В Кабо Верде тя финансира началното образование.

Източник: Уикипедия





en.wikipedia.org/wiki/Ces%C3%A1ria_%C3%89vora

Дискография
www.caboverde.com/evora/evora.htm

  1. La Diva aux pieds nus - 1988
  2. Distino di Belita - 1990
  3. Mal Azul - 1991
  4. Miss Perfumado - 1992
  5. Sodade, Les Plus Belles Mornas De Cesaria - 1994
  6. Cesaria - 1995
  7. Cabo Verde - 1997
  8. Cafe Atlantico - 1999
  9. Sao Vicente de Longe - 2001
  10. Cesaria Evora Anthology - 2002
  11. Live in Paris (DVD) - 2002
  12. Voz D'amor - 2003
  13. Club Sodade — Cesaria Evora by... - 2003
  14. Live D'Amor (DVD) - 2004
  15. Rogamar - 2006
  16. Nha Sentimento - 2009
The best of Cesaria Evora
music.pop.bg/item16897.html

Cesaria Evora feat. Kayah "Embarcacao"


Mar azul - Cesária Évora & Marisa Monte

Beijo Roubado

Lua Nha Testemunha

Cabo Verde

Besame Mucho

Carnaval De Sao Vicente

Miss Perfumado

Ligereza

Sentimento


Fatalidade

Noiva de ceu






Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodya
Категория: Музика
Прочетен: 579981
Постинги: 93
Коментари: 125
Гласове: 1950
Календар
«  Май, 2017  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031