Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2009 21:38 - Massive Attack
Автор: melodya Категория: Музика   
Прочетен: 12685 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2009 19:44


image

massiveattack.com/

image

en.wikipedia.org/wiki/Massive_Attack
Уикипедия

Масив Атак / Massive Attack.
(Великобритания)
Стилове: Електроннa
Бристолската формация на 3Д, Деди Джи и Машрум създава нов стил в музиката, наречен по-късно трип-хоп. Зад странните псевдоними в групата се крият имената на Робърт Дел Найа, Грант Маршал и Андрю Ваулс. Хипнотичното звучене на Massive Attack едва ли има аналог. В своите албуми те смесват реге, дъб, хип-хоп, пънк и блус. В поглъщащите съзнанието ритми 3Д и компания вкарват най-различни елементи и семпли, които обработват допълнително. На фона на мрачната и мистериозна хип-хоп атмосфера текстовете звучат сантиментално и отнесено, и предлазполагат към усамотение, размисъл и релаксация. Партитата на Massive Attack са незабравимо изживяване, достойно за сравнение само с прераждане. В търсене на завладяващата музика, те проправят пътека, по която след тях поемат [Portishead] и Sneaker Pimps.

В края на 80-те години, когато хип-хопът се развива динамично, Робърт Дел Найа, Грант Маршал и Андрю Ваулс заедно с [Tricky] и Нийли Хупър полагат основите на Звука от Бристол, наречен по-късно трип-хоп. Около тях гравитират [Roni Size] и формацията Reprazent.

След участие в ред компилации 3Д, Деди Джи и Машрум формират ядрото на Massive Attack. През 1990 година се появява първият им сингъл Daydreaming. Вокалистка е Шара Нелсън, а речитативите са на [Tricky].

След Daydreaming групата пуска последователно класическия сингъл "Unfinished Simpathy" и "Safe From Harm". Така през 1991 г. първият завършен албум на групата е вече факт. Тавата се нарича "Blue Lines", а нейн продуцент е Нийли Хупър. Благодарение на този албум вокалистката Шара Нелсън успява да започне успешна соло кариера и напуска групата.

Заради операцията Пустинна буря срещу Ирак през 1991 г. Massive Attack премахват втората част от името си. След края на войната името отново е възстановено и през 1994 г. групата издава албума "Protection". Следват дълго турне и работа по ремикси за групи като [Garbage]. Малко позабравени на фона на големия бум от изпълнители на трип-хоп сцената, Massive Attack се завръщат с албума си "Mezzanine" през 1998 година. Парчетата от проекта са не по-малко зашеметяващи от всичко което са правили още по времето на техния дебют десетилетие по-рано.

Във всички 11 композиции от албума "Mezzanine" на Massive Attack звучат китари - безпощадни, мощни и настоятелни. Хипнозата се подсилва от дъб ефекти, реверберации и гласовете на гостуващи вокали като Елизабет Фрейзър.

Първата композиция "Angel" звучи студено, а основният бас е изкривен. За перфектния саунд на песента, освен приглушените мрачни китари, допринася вокалът Хорас Анди. Гласът му прелива в мелодията, преминавайки в тонове и манипулации. Ритъмът е бавен и дълбок. Създава се звукова картина на абсолютно разрушение в комбинация с любов – всичко това в един свят без светлина. "Angel" е едно от най-мрачните парчета на Massive Attack.

ДИСКОГРАФИЯ

Студийни албуми

image  Blue Lines 1991 г.

image  Protection 1994 г.

image  Mezzanine 1998 г.

image  100th Window 2003 г.

image  Heligoland will be released February 8th 2010


m.dir.bg/izpulnitel_info.php

m.dir.bg/izpulnitel_statia.php

mysound.bg/

image



Karmacoma

Inertia Creeps


Three

Teardrop

Angel

Unfinished Sympathy

Safe From Harm

Black Milk

Better Things

Daydreaming


What Your Soul Sings











Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodya
Категория: Музика
Прочетен: 728219
Постинги: 93
Коментари: 126
Гласове: 1950
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930